2014. november 19., szerda

Worms-i Szent Péter Katedrális

Dom zu Worm / Cathedral To Worms
Forrás: http://www.panoramio.com/photo/2842412
A Felső- Rajna- vidéken elhelyezkedő Worms városban álló Szent Péter Katedrális a középkorban fontos események helyszíne volt. Itt tartottak fejedelmi és birodalmi gyűléseket, valamint 1521-ben az egyik birodalmi gyűlésen hallgatta meg –a pápa által már elítélt és kiátkozott-Luther Mártont V. Károly, aki szintén veszélyesnek tartotta tanait és eretneknek nevezte.

A mai dóm helyén már i.sz. 600 körül templom ált, melyet aztán 1000 körül átépítettek. Ennek a második templomnak a maradványait lehet a mai dóm kriptájában megtekinteni. A kriptában nyugszanak a Sailer császári ház tagjai, köztük az a Konrád herceg is, kinek életét Lehel ontotta ki kürtjével.

A katedrális keleti részét 1125-1144-ig építették, ezt követte a főhajó 1160 -1170 között. A szentély építése 1181-re fejeződött be és ekkor a templom felszentelésre került. A nyugati szárny megépítése csak a 12. század végére valósult meg.
Cathedral of Worms

Germany
Forrás: http://www.legolas.org/gallery/main.php?g2_itemId=3450
A templom felépítését tekintve a főhajó mellett két oldalhajó és egy kereszthajó figyelhető meg. A keresztboltozatos főhajó végpontjainál négy hengeres torony magaslik, míg a főhajó és a kereszthajó metszésénél, valamint a nyugati oldalon egy- egy zömök, nyolcszögletű torony áll. A főhajót és a mellékhajót négyszögletű pillérek választják el egymástól.

Forrás: http://vialucispress.wordpress.com/2012/04/27/the-cathedral-saint-peter-of-worms-a-guest-post-jong-soong-kimm/
A templom megsínylette a háborús időket és tűzeseteket is, így a 17. században új oltárt kapott, melyet barokk stílusban készített el Balthasar Neumann. Impozáns darab, mely Szent Pétert és Szent Pált ábrázolja két angyal társaságában, akik Szűz Máriára és a gyermek Jézusra mutatnak.

Forrás: http://mobile.ztopics.com/Worms%20Cathedral/
A templomon a későbbi időkben létrehoztak néhány gótikus változtatást, mint a Szt. Nikolaus kápolna átalakítása, valamint a déli bejárat átformálása.

Forrás:  http://www.huismanfoto.eu/Album%20510%20Worms%20Kaiserdom%20St.%20Peter%201/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése