2014. november 20., csütörtök

Tura-i Schossberger- kastély

Forrás:http://duol.hu/utazo/egy-mesebeli-kastely-1070766
A Budapesttől 50 km-re található Tura az 1600-as évektől az Eszterházy család birtoka volt, míg 1873- ban Schossberger Zsigmond megvásárolta a területet.

A Schossberger család a Felvidékről költözött Budapestre, ahol gyorsan nagy vagyonra tettek szert banki ügyletekből valamint dohány-, gabona- és cukoripari érdekeltségeikből. A család a kiegyezés után nemesi, majd később bárói címet kapott.

A birtokon Schossberger Zsigmond 1973-ban Ybl Miklós tervei alapján megkezdi egy nyári vadászkastély építtetését, amely az északi tornyon látható szélzászló alapján 1883-ra befejeződik. A kastély a Loire-menti kastélyokra emlékeztető francia neoreneszánsz és eklektikus stílusban épült.  
Az egyemeletes kastély igen változatos szerkezetű. A főépülethez csatlakozik a pálmaház és két hengeres torony. Az épület meredek pala tetejéből magas kémények emelkednek ki, melyeket kovácsoltvas rácsok díszítenek.

Forrás:http://www.turaikastely.hu/galeria/7/1
Az épület a család nyugodt szórakozását szolgálta. Rendelkezett a kor legújabb vívmányaival: központi fűtéssel, vízvezetékkel, árammal, valamint olyan luxustechnikával, mint az étellift. A kastély parkjában teniszpálya és medence is volt. A park szerkezetének érdekessége, hogy Magyarország domborzatát kívánja leképezni a növényzeten keresztül.

A főbejáraton belépve az előcsarnokba érkezünk, melyhez a központi csarnok kapcsolódik. Innen lehetett a szalonokba, a könyvtárba, az ebédlőbe és a billiárd szobába eljutni. A pálmaházban a dísznövényeket tartották, valamint szökőkutak voltak elhelyezve. Egyes elmondások szerint a pálmaház ablakait a kor neves üvegművésze Róth Miksa készítette. Az ólomüvegek állatalakokat ábrázoltak. Állítólag amikor az épület iskolaként üzemelt versenyt rendeztek, hogy ki tudja kaviccsal úgy kidobni az üvegeket, hogy azok teljesen kitörjenek.

Forrás:http://vanguard-photo.hu/album/20/photo/581/turai-kastely-iv-castle-of-tura-iv
A központi csarnokból vezet fel a főlépcső az emeletre, ahol a család szobái voltak. Itt még fellelhetőek a freskók a falakon.  A festést az a Scholtz Róbert készítette, aki az Operaház oldallépcsőjét is festette. A tetőtérben a személyzeti szobák kaptak helyet.

Forrás: http://muemlekem.hu/muemlek?id=7474
Az 1930-as évektől a család vagyona fogyni kezdett, így telekhelyeket kellett eladjanak a birtokból. A második világháború után megkezdődött a kastély kálváriája: először szovjet katonai szállás, majd kórház lett, majd 1946-1973-ig iskolaként funkcionált. Az épület 1958-óta műemlékvédelem alatt áll.  A ’80-as évek óta több gazdája volt az épületnek, de sajnos állagmegóvás nem történt.

Forrás: http://muemlekem.hu/muemlek?id=7474
Ma a kastély a Turai Kastély Kft. tulajdonát képezi, amely biztosítja a kastély látogathatóságát és a bevételekből próbálja a kisebb felújításokat és az állagmegóvást fedezni. A kastély kedvelt fotózási és filmezési helyszín.

A Kft. célja az épület és a terület gyógyszállodai hasznosítása, melyet az eredeti épület teljes felújításával valamint egy új stílusában illeszkedő épületszárny hozzáépítésével szeretnének elérni.

Forrás: http://tanitoikincseim.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1194762

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése