2014. november 27., csütörtök

Wenckheim- kastély Póstelek

A békési Póstelek több évszázadon keresztül a Wenckheim család tulajdonát képezte. Wenckheim Frigyes és felesége lányuk, Krisztina és férje Széchényi Antal számára házasságukra kastélyt építtetett.

Forrás: http://muemlekek.info/

Az 1906-1909 között épült kastély terveinek készítőjéről nincsenek pontos adatok. Tervezőként megnevezik Siedek Viktort és Schlikter Lajost is. A kastély gyors ütemben épült, így tulajdonosai már 1910-ben be is költözhettek.

Forrás: postelek.com
A kastély historizáló neobarokk stílusban készült. A háromszintes épület teljesen alápincézett volt. Itt kerültek elhelyezésre a cselédek szobái és a tároló helységek. A pince ablakait vasrácsok díszítették. A magasföldszinten a szalon foglalt helyet, melynek két oldalán egy – egy kandalló állt. A szalonból két lépcső vezetett az emeletre. A kastélynak összesen 72 helysége volt. A szobákat plüss tapéták díszítették, melyhez színben illettek a kandallók. A menzárd tetős épületben villamos áram és meleg víz is volt.

Forrás: postelek.com
A kastély angol kertjében halastó, csónakázó tó és úszómedence is helyet foglalt. A park különböző faritkaságokkal volt betelepítve, melyek még ma is láthatók. Wenckheim Krisztina kedvenc rózsáinak külön rózsakert épült, mely több mint 600 faj egyedeivel volt beültetve.

A család 1944-ig lakta az épületet, amikor az orosz front közeledése miatt elköltöztek a kastélyból.  A környező településeken élő lakosok ekkor elkezdték az épület kirablását. A II. világháború után az államosított kastélyban gyógypedagógiai intézetet kívántak kialakítani, mely végül nem valósult meg.  Az idő folyamán a kastély állapota folyamatosan romlott, míg 1973-ban egy polgárvédelmi gyakorlat során berobbantották . 

Forrás: http://kepguru.hu/foto/145841/a-wenckheim-kastely-romjai-postelek
Forrás: http://www.panoramio.com/

Forrás: http://csuzsofoto.blogspot.hu/2012/04/postelek.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése