2014. november 24., hétfő

Vaszilij Kandinszkij: Kompozíció VII


Forrás: http://www.wassilykandinsky.net/work-36.php

Kandinszkij(1866-1944) az absztrakt művészet egyik emblematikus alakja.Ennek ellenére nem szerette, ha művészetére az absztrakt kifejezést használták, ő inkább konkrétnak nevezte műveit. Szerinte az absztrakt művészet a belső parancsok követését jelentette.

Három éves korától foglalkoztatták a színek. Egyes színeket barátságosnak, másokat barátságtalannak tartott. Ezt a gondolatmenetét folytatva később  a színekhez pontos jelentést társított. Szerinte a különböző színárnyalatok tökéletesen elegendőek voltak a gondolatok kifejezéséhez, nem volt szükség arra, hogy ezek konkrét formát öltsenek. Ellenezte a tárgyak valósághű ábrázolását. A színek kontrasztjának megmutatására törekedett. Próbált párhuzamot vonni a festészet és a zene között.

Annak ellenére, hogy művei véletlenszerűnek hatnak, mégis nagyon megtervezettek voltak. A Kompozíció sorozat elkészítése előtt több tanulmányt is készített.

Azt, hogy mennyire komolyan gondolta, hogy az absztrakt művészetben nem lehet csak úgy találomra használni a színeket és formákat ő maga így írta le:

„Ha elszakítjuk a Természettel összefűző kötelékeinket, és csak a puszta színek és absztrakt formák kombinációjával törődünk, akkor végül olyan műveket hozunk létre, melyek pusztán dekorációk; legfeljebb nyakkendőnek vagy faliszőnyegnek alkalmasak. Szín és forma szépsége önmagában nem elegendő cél…”


Olyan művész volt, aki próbált minden művéhez magyarázatot adni, de eközben nem veszett el saját elméleti kompozícióiban.

A Kompozíció VII.(1913) a moszkvai Tretyakov Galériában tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése