2014. november 15., szombat

Empire

Az 18.század második felében a klasszicista irányzat csúcsa és lezárásaként jelent meg az empire stílus. Viszonylag rövid szakasz volt: körülbelül 1799-1815-ig tartott. Elnevezése I. Napóleon császárságára (empire, imperátor) utal, így a császári eszmények, a klasszikus nagyság és a római imperátorok pompájának bűvölete jellemző. Kiteljesedése főleg a paloták berendezésében észlelhető.

Az irányzatot állandóan körbelengi a pátosz, melyet az ókori görög, római és egyiptomi elemek használata erősít fel igazán. Jellemző a bútortestekbe nem integrált oszlopok, párkányok és konzolok használata, melyek általában szfinxekben, griff-, oroszlán-, sas- vagy kecskelábakban végződnek. Kedvelt minták még a hatalmat és harcokat reprezentáló fegyverek, babérkoszorúk, valamint Napóleon monogramja (N).


Forrás: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Percier-Fontaine.jpg

A bútorokhoz használt faanyag leggyakrabban a mahagóni, melyet a későbbiekben világosabb fák (jávor, cseresznye, kőris) váltanak fel. Az egyszerűbb bútortestekre a díszítéseket bronzplasztikák vagy aranyozott faragások formájában helyezték fel.

A stílus fontos képviselői Percier és Fontaine, akik egyre nagyobb mennyiségben kezdték el az egyiptomi formák megjelenítését.
Híres bútorműves volt még Jacob-Desmalter, aki Joséphine császárné számára készített fotelt Percier tervei alapján (képen), de ezen kívül munkái Európa több részére is eljutottak, mint például a szentpétervári Ermitázsba.


Forrás: http://notesdemusees.blogspot.hu/2011/09/7-arts-decoratifs-premier-empire.html

A kedvelt bútortípusok közé tartoztak a nagy kerek asztalok, szekreterek, hengerek éjjeliszekrények.


Kifejezetten az irányzatra jellemző bútorok a heverő (récamier),valamint az állótükör (psyche).


Forrás: https://www.studyblue.com/notes/note/n/images-to-know/deck/9786593


Forrás: http://pages.uoregon.edu/jsimic/reserve/arh475/arh475-5.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése