2014. november 22., szombat

Ülő írnok szobra

Forrás: http://rijksmuseumamsterdam.blogspot.hu/2012/09/anonymous-seated-scribe-26202500-bc.html

A szobrot 1850. november 19-én August Mariette francia régész találta meg ásatása során az egyiptomi Szakkara (Saqquara) mellett.

A festett mészkőből készült szobor az egyiptomi középosztály meghatározó alakját, az írnokot ábrázolja. Az írnokok fontos szerepet töltöttek be a társadalomban. A fáraók által hozott törvények feljegyzésén kívül vezették a termések és a befolyó adók mennyiségét valamint a csillagok járásból kiszámították a várható áradások időpontját.

A valószínűleg 4. dinasztiában készült szobor jó példája az egyiptomi szobrászatnak. Egyiptomban a frontális ábrázolást alkalmazták leggyakrabban. Az alakok általában mozdulatlanul, merev tartásban voltak megjelenítve.
Az írnok törökülésben ül, egyenes háttal, lábaira papiruszt helyezve. A szobor szimmetrikus szerkezetű, egyedül a két kéz tartásában van valamennyi eltérés. A szobor ugyan körbejárható, de szemből történő megtekintés a leginformatívabb.

A fáraók szobraival ellentétben az írnok ábrázolása kevésbé fölényes, inkább közvetlen és természetes. A markáns arcú férfi arcvonásainak kidolgozása sokkal részletgazdagabb, mint a többi testrészé. Míg a szemek igen aprólékosan vannak megformálva, addig a lábak egybefolynak a szobor alakjával. Az írnok jobb kezében valószínűleg írószerszámot foghatott, amely eltűnhetett.

Forrás: http://www.mountainsoftravelphotos.com/France%20-%20Paris/Paris%20Louvre/slides/Paris%20Louvre%20Antiquities%20Egypt%202620-2350%20BC%20Seated%20Scribe%202%20Close%20Up.html


A szobor a párizsi Louvre múzeum egyiptomi részlegén tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése