2014. november 12., szerda

Michelangelo Buonarroti: Dávid

A firenzei Santa Maria del Fiore templomban negyven évig feküdt egy carrarai márványtömb, mely az Il Gigante névre hallgatott. Több művész is próbálta megfaragni (Agostino di Ducco, Simone da Fiesole), de nem jártak szerencsével. Így a pályája elején járó Michelangelo megkapta a már használhatatlannak vélt, összefarigcsált kőtömböt.

Vasari leírásából kiderül, hogy a szobor 1501-1503-ig, az Opera del Duomo-ban készült egy deszkafal mögött, melyet a mester csak kész állapotában mutatott meg a nyilvánosságnak. A szobor mindenkit elvarázsolt, kivétel Piero Soderini-t, aki megjegyezte, hogy szerinte az orra duzzadt. A történet szerint ekkor Michelangelo felmászott az állványra vésővel, kalapáccsal és egy kis márványporral a kezében és úgy tett mintha faragna a szobor orrán, miközben csak a márványport hullajtotta le. Az „átalakítással” már elégedett volt Soderini : „Most leheltél bele életet! – mondta.

Michelangelo így vélekedett a szoborról:” Láttam az angyalt, és addig faragtam, míg ki nem szabadítottam”.

A szobor a város vezetőségének tetszését is elnyerte, így Firenze főterén a Palazzo Vecchio elé állították ki. A szobor egészen 1873-ig ezen a helyen állt, amikor a Galleria dell’Accademia-ba került át a számára készített díszterembe, a Tribuna-ba. A Palazzo Vecchio előtt ma a szobornak egy másolatát lehet megtekinteni.
Michelangelo parittyával a kezében ábrázolja Dávidot, aki nem csak védelmezte, de igazságosan kormányozta népét. A szoborral a firenzei városvezetésnek kívánt példát állítani.
Dávid könnyed testtartással, bár feszült figyelemmel készül a harcra.


A szobor méltán az egyik legjobban ismert reneszánsz alkotás. 
Forrás: http://www.museumsinflorence.com/musei/David_by_michelangelo.html

Forrás: http://bernini2013.org/the-influence-of-michelangelo-on-bernini/david-vs-david/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése