2014. november 18., kedd

Rembrandt: Doktor Deyman anatómiája



Az itt bemutatásra kerülő festmény nem azonos a nagyobb hírre szert tett Doktor Tulp anatómiája című képpel. Doktor Deyman anatómiája az előbb említett Doktor Tulp anatómiája után több mint húsz évvel készült, az orvosok testületének megbízásából 1656-ban.
1723-ban a kép tűzvész áldozata lett, így ma már csak egy részletét lehet megtekinteni.

Doktor Tulp anatómiája

(Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/muveszettortenet-10-evfolyam/amszterdam/rembrandt-dr-tulp-anatomiaja)
Doktor Deyman anatómiája

(Forrás: http://www.rembrandtpainting.net/rmbrndt_1655-1669/deyman.htm)

A többalakos portrén az anatómus, Doktor Deyman és tanítványai voltak láthatóak. A festményen nagyon jól megfigyelhető a barokkra annyira jellemző fény- árnyék játék. A tetem teljes megvilágításban van és erős megvilágításban vannak a boncoló kezek is, míg a terem maga sötét. A holttest feje kissé megemelt helyzetben ábrázolva, a mellette álló asszisztens alakjának rézsútos állásása és a megvilágítás miatt a szemlélő úgy érezheti magát, mintha valóban a boncasztal mellett állna a többi szereplővel.

Forrás: http://www.rembrandtpainting.net/rmbrndt_1655-1669/deyman.htm

Érdekesség a tetemmel kapcsolatban, hogy egyes forrásokban lehet arra utaló adatokat találni, hogy az egyik akkori hírhedt bűnöző, Joris "Black Jack" Fonteijn teste.  A tetem hasürege és koponyája van megnyitva. A koponyacsont leemelt darabját a test mellett álló asszisztens tartja.


A holttest melletti alak Deyman asszisztense,Gijsbert Calkoen sebész volt. Érdeklődve figyeli, amint az anatómus a koponyán belül boncol. Jobb kezét hanyagon csípőn tartja. 

A kép ma a hollandiai Amszterdam Múzeumban tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése