2014. november 13., csütörtök

Charles Rennie Mackintosh: Glasgow School of Art

Charles Rennie Mackintosh:(1868.06.07. - 1928.12.10.) skót építész, tervező, festő, szobrász. Az Egyesült Királyságban az Art Nouveau stílus jelentős alakja.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Rennie_Mackintosh

Tizenegy gyermekes családjának negyedik gyermekeként született. Iskoláit a Reid Iskolában és az Alan Glen Intézetben végezte. Későbbiekben egy tanulmányút kapcsán az ókori klasszikus építészet tanulmányozta.
Munkássága főleg Glasgow-hoz köthető. Nagy hatással volt rá az ázsiai stílus, de a modernista szemlélet is. Alkotásait a skót művészet alapjaira helyezve öltöztette japán díszítésbe, melyre jellemző volt az egyszerű formavilág, egyenes vonalvezetés, a különböző textúrák és természetes anyagok használata.

Forrás: http://www.scotiana.com/glasgow-school-of-art-an-architectural-expression-of-charles-rennie-mackintosh-symbolic-art/

Az 1845-ben létrehozott Glasgow's Government School of Design Francis Newbery vezetése alatt kezdett el annyira fejlődni, hogy szükségessé vált egy nagyobb épület létrehozása. Megépítésére 1896-ban pályázatot írtak ki, melynek a kerete 14000 Font volt. Honeyman and Keppie az egyik fiatal gyakornokuk munkáját adta be, Charles Rennie Mackintosh-ét. Az épület formája elnyerte Newbery tetszését.
Már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy a keret nem lesz elég ahhoz, hogy az épületet befejezzék. Vonakodva, de mégis amellett döntöttek, hogy a munkálatokat el kell kezdeni a középső részen és a keleti oldalon, míg a nyugati oldal készítése az anyagiak függvényében folytatódhat.

Az építési munkálatok 1897-ben kezdődtek, majd1899 decemberében az első fázis a végéhez is ért. Az egyetemvezetésnek további nyolc évébe került, hogy a megfelelő fedezetet megszerezzék, hogy a munka folytatódhasson. Időközben Mackintosh-t visszahívták, hogy az eredeti terveken néhány változást hozzon létre:bővítéseket, studiokat és egy új második szintet.

A második fázis 1907-ben kezdődött meg, és 1909 decemberére valósult meg. Teljes kontrasztban a déli és keleti részekre jellemző korábbi szigorú arculattal a nyugati szárny domináló designja és ablakai hirdették egy új stílus születését.


Az épület a maga egyszerűségével, skót nyersvakolatával és az emeleti ablakok fémdíszeivel vált a szecessziós építészet egyik példaképévé. 

 

Forrás:http://dayoutinnz.blogspot.hu/2010/09/glasgow-september-24.html


Forrás: http://warmemscot.s4.bizhat.com/warmemscot-ftopic5932.html

Forrás: designinenglish.wordpress.com/the-glasgow-school-of-art-redevelopment/

Forrás: http://www.glasgowarchitecture.co.uk/glasgow-school-of-art

 A végére egy sajnálatos, viszonylag friss hír: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-27556659

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése