2014. november 21., péntek

Michael Thonet

Forrás: http://www.michael-thonet.com/
Michael Thonet 1796-ban a németországi Boppardban született. Épület- és bútorasztalosként kezdte meg munkásságát.

Az 1830-as években kezdett kísérleteket olyan fa bútoralkatrészek előállítására, amelyeket hajlítással állított elő. Első gondolataiban a technikát széktámlák léceihez kívánta felhasználni. A kezdeti technológiát 1841-ben szabadalmaztatta Németországban. Még ugyanebben az évben részt vett a Coblenzben megrendezésre került bútorkiállításon, ahol megismerkedett Metternich herceggel, aki arra biztatta, hogy költözzön Bécsbe. Thonet elfogadta a meghívást, Bécsbe költözött és újraalapította vállalatát.

1843-1849 között a Liechtenstein- palotának dolgozott, ekkor még bútorait erősen jellemzik a rokokó stílusjegyek. 1849-től minden idejét saját módszerének tökéletesítésére szánta. Kifejlesztette az eljárást, mellyel a fát gőzölés után a kívánt minta negatív sablonjába tudta hajlítani. Leggyakrabban bükk fából dolgozott. A metódus azért is nagyon figyelemre méltó, mert jelentősen tudta csökkenteni az egyes bútorokhoz felhasznált fa mennyiségét a régi eljárásokkal szemben.

Thonet No. 4. Cafe Daum
Forrás: http://designmuzeum.webceruza.hu/kulfoldi-tervezok/michael-thonet
1850-ben bécsi kávéházaknak készített székeket, majd ezt követően a pesti Angol királynő szállónak. 
1851-ben részt vett a londoni világkiállításon, ahol tökéletesre fejlesztett technikáját a nyilvánosságnak bemutatta. A kiállításon nagy bronzérmet szerzett.

Szék a londoni világkiállításra
Forrás: http://www.museum-digital.de/nat/singleimage.php?imagenr=16988&inwi=1&w=1366&h=677
Az idő előrehaladtával egyszerűsíti bútorainak formavilágát. Eltűnnek a díszítőelemek és csak az egyszerű bútor formája marad meg.
1885-ben a párizsi világkiállításon már a tömegcikknek számító székeivel jelent meg.  Eljött a siker időszaka, ülőbútorait Európa országaiba és Dél- Amerikába is exportálta.

Thonet No. 14
Forrás: http://gadgets.boingboing.net/2008/11/12/the-worlds-greatest-1.html
A bútorok vonalvezetése teljesen szembement az eklektika formavilágával. Talán éppen ezért is vált annyira közkedveltté.  Egyszerű formája miatt jól megfért más stílusú bútorokkal és nem mellesleg mivel tömeggyártásban készült az ára is nagyon kedvező volt. Ez volt az egyik első bútortípus, amely ilyen nagy számban készült el, körülbelül 40 millió darab.

Az 1900-as évek elején az új stílusirányzatok kialakulásakor már ósdinak számítottak a Thonet bútorok, így a gyártásban próbálták követni az új formavilágot.

1
Forrás:http://www.liveauctioneers.com/item/5957289

A népszerű Thonet bútorokat még ma is gyártják. Kedvelt darabja az olyan enteriőröknek, melyekben egyszerű vonalai miatt jól megfér más hangsúlyosabb bútorokkal és kiegészítőkkel.

Terrace House by Luigi Rosselli Architects
Forrás: http://www.pinterest.com/pin/175499716704362305/
that table!!!
Forrás: http://www.pinterest.com/pin/348325352401352936/
Forrás: http://canvas.knibbdesign.com/blog/category/furniture/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése