2014. november 16., vasárnap

Füzérradványi Károlyi- kastély

A radványi birtokon már az 1600-as évektől állt egy kastély, ám miután Károlyi Ede megörökölte a birtokot nagyszabású építkezésbe kezdett. Ybl Miklós, a Károlyi család építésze tervezte a kastélyt, amely 1877-re készült el. Edét nagyon érdekelte az építészet, így többször is beleszólt Ybl munkájába, aki megelégelte ezt és így már nem is vitte teljesen végig az építkezést. A kastély 1860 és 1870 között épült romantikus stílusban.  

Forrás: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/rendezveny_/a-muzeumok-ejszakaja-a-fuzerradvanyi-karolyi-kastelyban-2012/

Ede halála után a kastélyt fia, Károlyi László örökölte, aki feleségével, Apponyi Franciskával együtt nagy műkedvelő volt. Nyugat – Európai utazásaik során Firenzéből, Velencéből és Bécsből vásároltak főként reneszánsz és kora barokk berendezési tárgyakat: faragványokat, ajtókereteket, kandallókat, domborműveket, textileket és különböző bútordarabokat. Nagy gyűjtőmunkájuk eredménye egy igazi reneszánsz belső tér lett. A neoreneszánsz átalakítások terveit Albert Pio készítette. Ebben az időszakban került kialakításra a márványfolyosó és került helyére a szalonban található két csavart márványoszlop.

Forrás: http://www.iranymagyarorszag.hu/fuzerradvany-karolyi-kastely/I308041/kep-4/

Károlyi László után fia, István örökölte a kastélyt. István felesége, Windischgrätz Mária Magdolna Lehoczky György vezetésével luxusszállóvá építtette át a kastélyt valószínűleg fenntarthatósági megfontolásokból. A szálló 1938- ban nyitotta meg kapuit és a háborús időkig sikeresen üzemelt. A márványfolyosóból nyíló szobákban a tulajdonos saját lakosztályt alakíttatott ki, amelyben a legértékesebb tárgyak kerültek elhelyezésre. Az épület valós luxusszállóként üzemelve lehetőséget nyújtott a látogatóknak lovaglásra, kocsikázásra, úszásra és vadászásra is óriási angol parkjában, melyben több tó és medence is volt.

1945-ben megtörtént a kastély államosítása, amely után Károlyi István még egy rövid időre visszaszerezhette, de 1948-tól már Gyermekszanatóriumként üzemelt az épület. A későbbiekben a sátoraljaújhelyi kórház TBC szanatóriuma foglalt helyet az épületben. Ekkoriban még fellelhető volt a pincékben tárolásra került eredeti berendezésekből néhány darab, amelyek egy része a későbbiekben a lomtalanítások áldozata lett. 

1993-tól a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának védelme alatt áll az épület, amelynek helyreállítása megkezdődött, de a kastély sajnos még napjainkban is rossz állapotú. Jelenleg a kastély néhány földszinti terme látogatható, melyben próbálják megidézni a korabeli állapotot.

Forrás: http://www.ybl2014.hu/meglevo-epuletei/kastelyok/fuzerradvany-karolyi-kastely/

Forrás: http://medea.hu/index.php?m=3&bal=1

Forrás: http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/a_reneszansz_szellem_kastelya_a_radvanyi_erdo_fai_kozt/



Valószínűleg én élek egy elvont világban, de én inkább az ilyen műkincsek megóvására költeném a pénzt és nem a stadionok építésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése