2015. január 4., vasárnap

Raffaello Santi: Krisztus színeváltozása

A tegnapi film annyira magával ragadott, hogy egész nap nem sikerült kivernem a fejemből. Nagyon inspiráló volt számomra, ezért mára a filmben látott egyik képet választottam.

Raffaello Santi (1483-1520) egyik utolsó alkotása a Krisztus színeváltozása (1518-1520). A kép VII. Kelemen pápa megrendelésére készült, melyet Raffaello két tanítványával, Giulo Romano-val és Gianfrancesco Penni-vel alkotott. Raffaello késői korszakának jegyeit hordozza magán, a manierizmus előfutára.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Transfiguration_Raphael.jpg

A kompozíció két részből áll, melyek teljesen elkülönülnek egymástól. A kép felső részén Krisztus színeváltozása látható. Jézus három tanítványával, Péterrel, Jakabbal és Jánossal a Tábor hegyre ment imádkozni, akiket elnyomott az álom. Mennyei fényességre ébredtek, Krisztus arca ragyogott, ruhája fehér lett. Két férfivel, Mózes és Illés prófétákkal beszélgetett, Jeruzsálemben bekövetkező haláláról.

28Történt pedig e beszéd után mintegy nyolc nappal, hogy maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és felment a hegyre imádkozni.
29Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó.
30És íme, két férfi beszélgetett vele, Mózes és Illés,
31akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek az ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni.
32Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, látták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele.  
Lukács evangéliuma 9.28-9.32

A kép alsó részen már a hegyről lejövetel után történtek jelennek meg. Krisztus az összegyűltek szeme láttára űzte ki az ördögöt egy fiatal fiúból.

37Történt pedig a következő napon, hogy amint lementek a hegyről, nagy tömeg közeledett feléjük. 
38És íme, a tömegből felkiáltott egy férfi: »Mester! Kérlek, tekints egyetlen fiamra, hiszen csak ő van nekem! 
39Íme, egy lélek ragadja meg őt, és hirtelen felkiált; úgy rángatja, hogy tajtékzik tőle, s ritkán hagy fel a gyötrésével. 
40Kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki, de nem tudták.« 
41Jézus ezt felelte: »Ó, hitetlen és romlott nemzedék! Meddig legyek még veletek és meddig tűrjelek titeket? Vezesd ide a fiadat!« 
42Alighogy előjött, odacsapta őt az ördög, és össze-vissza rángatta. Jézus azonban ráparancsolt a tisztátalan lélekre, meggyógyította a gyermeket, és visszaadta apjának.
            Lukács evangéliuma 9.37-9.42

A festmény kompozíciójának két oldala egymás ellentétei. Az alsó rész mozgalmassága, a szereplők ruhái, gesztusai és mozdulatai mind a felső rész felé irányítják a szemlélő tekintetét, amely sokkal statikusabb.

Raffaello élete alatt nem készült el a mű teljes egészében, de a befejezetlen alkotást ravatala mellé állították. Később tanítványa, Giulio Romano fejezte be a festményt, amely a S. Pietro in Montorio egyik oltárát díszítette.


Ma az alkotás a Vatikáni Múzeumokban tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése