2015. január 5., hétfő

King's College Kápolnája

Angliában a 15. század nagy építkezései után kisebb épületek, kápolnák építésébe kezdtek. Így történt ez a VI. Henrik (1421-1471) által 1441-ben alapított King’s College esetében is. A király elhatározta, hogy a College-hoz kápolnát építtet, melynek alapkövét 1446. július 25-én tette le.

Forrás:http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

VI. Henrik egy mind méretében, mind szépségében páratlan kápolnát álmodott meg, melynek megvalósításával Reginald Ely-t bízta meg. Az építkezés évi 1000 Fontból 11 évig, szünet nélkül zajlott, mígnem a király börtönbe került. 
A trónon IV. Edward követte. Uralkodása alatt csak kevés munka zajlott az építkezésben, mely 1476-ban kezdődött újra, John Wolrich vezetésével, majd Simon Clerk alatt folytatódott. 
III. Richárd királysága alatt már az első hat oszlopköz elérte teljes magasságát és az első öt -fatetővel fedett- köz használatban is volt. 
VII. Henrik trónra kerülése után a kápolna befejezése mellett döntött és adományt küldött a kápolna javára, egy ládában, mely ma is megtekinthető. 1508-tól újra nagy ütemben folytak a munkák. A király végrendeletébe foglaltatta, hogy a kápolna befejezéséhez szükséges anyagiak biztosítva lesznek. 
"perfourme and end al the warkes that is not yet doon in the said chirche'"
A végrendelet értelmében a végrehajtók 5000 Fonttal járultak hozzá a kápolna boltozatának elkészítéséhez.
Az építkezés végül VIII. Henrik uralkodása alatt fejeződött be, 1515-ben. Az utolsó évek munkái John Wastell vezetésével zajlottak.

Forrás:http://www.cambridgetouristinformation.co.uk/evensong-at-king-check-days-and-times/

Az egyhajós (90 méter hosszú, 12.5 méter széles) teret támpillérek tagolják, melyek között 10-10 kisebb kápolna foglal helyet.
Az épület a perpendicularis stílus jegyeit hordozza. A hosszú, keskeny falszakaszok a látogató tekintetét a boltozat felé vezetik. A legyezőboltozat elforgatott kúpokból áll, melyek záradékokon illeszkednek egymáshoz. A kúpok mérmű egységekből állnak, melyek az oszlopok irányába egyre keskenyednek. A sűrűn elhelyezkedő áttört kő díszítmények sora csipkeszerű hatást kelt. A boltozat szerkezetét hevederívekkel erősítették meg.

Forrás:http://commons.wikimedia.org/

Bing Images - Kings College Chapel - Interior of King's College Chapel, Cambridge, England (© Jon Bower/Age Fotostock)
Forrás:http://www.wallpaperdownloader.com/bing-wallpaper

Az oldalfalak csak a lábazati részen zártak, a felsőbb részeken teljes ablakokká alakulnak. A 24 ólomablak flamand művészek alkotásai.

A fő oltárat Rubens Háromkirályok című alkotása díszíti.

Forrás:http://www.kings.cam.ac.uk/chapel/history.html


A kápolna miseidőben látogatható, illetve virtuális séta tehető: http://www.kings.cam.ac.uk/chapel/virtual-tour/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése