2015. január 6., kedd

A tiszadobi Andrássy- kastély

Az Andrássy család 1741-ben vált a tiszadobi birtok tulajdonosává. Andrássy Gyula (1823-1890) -aki a Tisza-szabályozás megszervezésében nagy szerepet vállalt – a területre kastélyt terveztetett. Határozott elképzelései voltak az épület megjelenését illetően. A Loire-menti kastélyokra emlékeztető, de mégis a magyar romantika jegyeit magánhordozó kastélyt tervezett. A feladattal Meinig Artúrt bízta meg, kinek tervei alapján 1880-1885 között felépült a romantikus stílusú kastély.
A kastély 4 bejárata a 4 évszakot, 12 tornya a 12 hónapot, 52 szobája az 52 hetet, 365 ablaka az év 365 napját szimbolizálja.

Forrás: http://commons.wikimedia.org/

A főbejárat fölötti színes ablakot az Andrássy család címere díszíti. Gazdagon faragott fa lépcsőház vezet a késő gótikus stílusú dongaboltozatú nagyterembe, melyet vörös kandalló díszít. A kandallón Andrássy Károly jelmondata áll: Fidelitate et Fortitudine (hűségért és bátorságért)

Forrás: http://egykor.hu/tiszadob/tiszadobi-andrassy-kastely/3732
A gyűjteményes nagyszalon boltozatát egymással szimmetrikus hullámok díszítik, melyek között virágcsokrok foglalnak helyet.
A nagyszalon mellett a királyi vendéglakosztály fekszik, mely fölött a királyné lakosztálya volt található. A kastélyban helyet kapott még a gróf és grófné lakosztálya, valamint vendégszobák.
A kastély kertjében angol és franciapark került kialakításra. Az északi fal előtti területen bukszus labirintus terül el, mely bokrai liliomot formáznak.

Forrás: http://epiteszforum.hu/tiszadobi-andrassykastely-diszvilagitasa
Az első világháború kitörésével a kastély számára elkezdődött a romlás időszaka. A betört ajtókon és ablakokon a berendezések nagy része széthordásra került.
A második világháború alatt román katonai kórházként funkcionált az épület. Az elhunyt katonák a kastélyparkban lettek örök nyugalomra helyezve.
A későbbiekben az épület állami tulajdonba került, így osztrák gyermekek nyaraltatására és görög menekültek gyermekeinek elhelyezésére használták. Az ’50-es évektől gyermekvárosként funkcionált.

2012-től ,,A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt keretében a kastély felújítása és korszerűsítése valósult meg.

1998-tól minden év augusztusában ,,A Zongora Ünnepe Keleten" zongorafesztivál kerül megrendezésre, melyen elismert művészek játékát hallhatjuk.

Forrás: jegy.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése