2015. január 10., szombat

Magyar Szecesszió Háza

Vannak dolgok az ember életében, amiből sohasem elég. Valószínűleg számomra az egyik ilyen dolog a szecesszió. Akármennyi épületet, festményt  vagy bármilyen műalkotást megnézek ebből a korszakból egyszerűen nem tudok betelni vele és tovább keresem, azokat az alkotásokat, amiket még nem láttam. 
Ezen szenvedélyemnek esik áldozatául a mai bejegyzés, melynek témája a budapesti Magyar Szecesszió Háza, régi nevén a Bedő - ház.

Forrás: http://www.magyarszecessziohaza.hu/main.php
A lakóépületet Bedő Gyula gyáros és műgyűjtő építtette Vidor Emil tervei alapján 1903-ban. Az építész a belga - francia Art Nouveau és a német Jugendstil jegyeinek ötvözésével alkotta meg az épület terveit. A homlokzat burkolata a Jugendstilre jellemző, míg a különböző formájú ablakok és a zárt erkélyek a belga vonalat követik.

Forrás:https://www.flickr.com/
A fél emelet és az első emelet közötti zárt erkélyen indás gyümölcság borítás és margarétás elemeik díszítik az épületet.

Forrás: http://utazas.sk/
Az épület belső díszeit is Vidor Emil tervei alapján készítették. Két lakás bútorai is az ő munkásságát dicsérték. Az első emeleti lakás ólombetétes festett üvegablakain pávák és papagájok voltak ábrázolva.
Az épület homlokzata 2003-ban teljes felújításon esett át, visszaállításra kerültek a földszinti pávafark-íves portálok, így újra régi fényében tündökölhet.

Forrás: http://www.vjm.hu/itthon/megerintheto-tortenelem-a-magyar-szecesszio-haza/5627/

Az épület alsó szintjén ma a Magyar Szecesszió Háza Galéria foglal helyet, melyben korhű bútorokból, dísztárgyakból és festményekből összeállított tárlatot lehet megtekinteni. A kávézó részben békebeli polgári hangulatban lehet elfogyasztani egy kávét vagy egy süteményt.

Forrás:http://www.secessio-cafe.hu/ 


A Magyar Szecesszió Háza (1054.Budapest, Honvéd u.3.) hétfőtől szombatig 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket. http://www.magyarszecessziohaza.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése