2015. január 11., vasárnap

Biedermeier

A biedermeier névvel jelölt korszak a klasszicizmus korát zárja le. Körülbelül 1815 és 1850 közötti időtartamot fedi le. Nevét egy későbbi gőgös kortól kapta gúnynévként, melynek jelentése derék polgár. A kifejezés a stílusirányzat szerény polgári jellegére utal.

Forrás:http://lakberendezok.hu
Ebben az irányzatban volt utoljára megfigyelhető a környezet és a termékek egységessége. Európában majdnem mindenhol megtalálható volt, de leginkább Németországban és Ausztriában aratott nagy sikert.
A megelőző empire stílus építési irányelveit veszi alapul, de azokat főleg a bútorművészetben használja fel. A polgári életstílus megkövetelte a praktikusságot, így a bútorok szerkezete csak a szükséges elemekre korlátozódott, melyek természetesen így sokkal célszerűbbé és költséghatékonyabbá váltak. A cél természetes és kényelmes terek és berendezések kialakítása volt. A bútor már nem mint dísztárgy, hanem mint használati tárgy jelenik meg.

Forrás:https://www.minimundus.de
A kor kedvelt anyagai a furnírok melyekkel asztal felületeket, asztallapokat vagy egyes esetekben teljes bútorokat díszítettek.

A fő ismertető jegyek: esztergályozott lábak, ívelt kartámaszok, egyszerű, egyenes vonalvezetés. Ezek mellett néhány helyen még megfigyelhetők virágos, leveles és fémrátétes díszítőelemek is.

Forrás: http://lakberendezes.hu
Forrás: https://www.1stdibs.com

Forrás:https://magazin.auctionata.de
Forrás:http://pinteraukcioshaz.hu

Forrás: https://www.1stdibs.com/collections/biedermeier-furniture/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése