2015. január 9., péntek

Ferenczy István: Pásztorlányka

A XVIII. század végén és a XIX. század elején kialakuló klasszicizmus az antik példa követésével, tökéletesen kialakított formákkal kívánta a harmóniát megjeleníteni.
Az első magyar igazán klasszicista szobrászművész Ferenczy István (1792-1856) volt. Rómában végzett tanulmányai folyamán készült a Pásztorlányka (1820-1822) című szobra.

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/

A fehér márványból készült szobrot a római Palazzo Venezia udvarán faragta ki a művész, melyhez mestere Canova több tanáccsal is hozzájárult. Amikor elkészült a szoborral saját kezűleg becsomagolta, hazaküldte Magyarországra, és felajánlotta a nemzetnek, mellyel célja a magyar nemzeti művészet megteremtése volt.

A szobor a klasszicista ízlésnek tökéletesen megfelelő antikizáló nőalak, mely első pillantásra hűvösen nyugodtnak tűnik. Ennek ellenére arca és mozdulata mégis érzelemmel teli. A szobrász azt a pillanatot örökítette meg, mikor a pásztorlány a porba rajzolja távozó kedvesének alakját, hogy az örökre emlékezetében maradjon. A legenda szerint így keletkezett az első rajz. A művész ezért alkotását a szép mesterségek kezdenének nevezte.

A szobor a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének részét képezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése